Blog

Dikke/rokende dokter toch geloofwaardig

UTRECHT – De dokter moet het goede voorbeeld geven. Maar de meeste mensen zeggen ook adviezen op te volgen van een dikke en rokende huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
 

Een dokter met een kegel wordt niet vertrouwd, maar roken, te veel eten en te weinig bewegen, kunnen wel door de beugel. Voor tweederde van de mensen is de ongezonde leefstijl van de huisarts geen reden zijn adviezen te negeren.

Wel zijn mensen met dezelfde zwaktes als de dokter eerder geneigd zijn advies op te volgen, dan mensen met een gezonde leefstijl. Samen zondigen schept kennelijk een band.

 
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Mensen die voldoende slapen, zien er aantrekkelijker en gezonder uit.

STOCKHOLM – Mensen die voldoende slapen, zien er aantrekkelijker en gezonder uit dan mensen die te weinig slapen. Dat blijkt uit een Zweedse studie.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat het idee dat mensen een ‘schoonheidsslaapje’ nodig hebben wetenschappelijk is bevestigd. Uit de studie blijkt namelijk dat uitgeruste mensen er aantrekkelijker en gezonder uit zien, dan mensen die een slaaptekort hebben.

Voor het onderzoek werden vrijwilligers na acht uur slapen gefotografeerd en weer nadat ze 31 uur wakker waren. De deelnemers mochten geen make-up gebruiken.

Ook werd ze voor beide foto’s gevraagd om relaxed en met een neutrale gezichtsuitdrukking te kijken. Vervolgens werd aan 65 mensen gevraagd de vrijwilligers te beoordelen op vermoeidheid, aantrekkelijkheid en gezonde uitstraling.

Over het algemeen werden de foto’s van de personen met het slaapgebrek als minder gezond, minder aantrekkelijk en vermoeider beoordeeld. De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat wanneer je niet genoeg slaap krijgt, je dat aan je gezicht gaat zien.

De resultaten zijn gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ).

Health-Marketing sponsort bewegen

Website online

Vanaf vandaag is onze nieuwe website online! Op deze pagina komt de Blog te staan.